March 25, 2013

Märgendamine ja folksonoomia

Folksonoomia on veebipõhine meetod info kommenteerimiseks ja süstematiseerimiseks. Põhiliseks folksonoomia töövahendiks on infot iseloomustavad märksõnad või fraasid ehk sildid. Siltideks on enamasti üksikud sõnad. Liigitussüsteemide kasutamine loob täiendavaid võimalusi materjalide leidmiseks veebis. Üheks populaarsemaks visuaalse folksonoomia väljendusviisiks on kujunenud sildipilved, mis võimaldavad anda siltidele olulisuse järgi vastava kaalu.

Ühe näitena hästi töötavast folksonoomiast võiks tuua Stack Exchange. See on võrgustik, mis koondab küsimus-vastus tüüpi veebilehed (Q&A websites), võimaldades siltide ja teemade järgi sorteerides muuta vastuste leidmine kasutajale lihtsamaks. Küsimuste-vastuste tähtsust ja kasulikkust saavad kasutajad ise hinnata, misläbi ilmuvad otsingus eespool kõrgemalt hinnatud vastused. Samuti saavad kasutajad küsimusi-vastusi muuta, sarnaselt Wikipediale.

Ühe halva näitena folksonoomiast tooksin YouTube'i, kus iga kasutaja saab videole suvalisi silte määrata. See, aga vähendab märgendamise süstemaatilisust ning võimendab "läbu" teket.

No comments:

Post a Comment