May 6, 2013

Kogukondlik tarkvaraarendus: Wordpress vs Drupal

Kogukondlik tarkvaraarendus on muutumas järjest populaarsemaks ja on kommertstarkvara kõrval üheks kiiremini arenevaks tarkvaraarenduse meetodiks.

Wordpress on tasuta avatud lähtekoodiga blogimis- ja sisuhaldusvahend, mis põhineb PHP-l ja MySQL-il. See hõlmab endas mitmeid lisasid, nagu pluginate arhitektuur ja template süsteem. Tänaseks on Wordpress üks populaarsemaid blogimissüsteeme veebis, mida kasutab ülemaailmselt juba üle 60 miljonis veebilehe.
Projekti asutajateks olid Matt Mullenweg ja Mike Little ning praeguseks on edasiarendajatest vastutaval kohal veel Ryan Boren, Mark Jaquith, Matt Mullenweg, Andrew Ozz, Peter Westwood ja Andrew Nacin. Wordpressi arendab edasi ka selle kogukond, kus toimub aktiivne arendustegevus.

Drupal on samuti avatud lähtekoodiga tasuta kättesaadav sisuhaldusraamistik (CMF), mis on kirjutatud PHP-s ja kuulub GNU litsentsi alla. 2012. aasta lõpuks oli juba üle 800 000 Drupalit kasutava veebisaidi.
Drupali loojaks oli Dries Buytaert ning alates 2001. aastast on sellest saanud avatud lähtekoodiga tarkvaraarendusprojekt. Tänaseks arendab Drupalit edasi kogukond, kuhu kuulub üle 630 000 kasutaja ja arendaja.

Nii Wordpressi kui Drupali arenduse taga on tugev kogukondlik tarkvaraarenduse kommuun. Arendaja seisukohast lähtuvalt pakub Drupal rohkem võimalusi, eriti juhul, kui on plaanis arendada keerukamaid süsteeme. Tavakasutajale võib jääda aga Drupal keerukaks, mistõttu suur osa blogijaid eelistavad pigem Wordpressi.

No comments:

Post a Comment